Χαλκιδική 11-1-2015 και οι πρώτες πρώιμες αμυγδαλιές άνθισαν. Η αρχή της νέας μελισσοκομικής περίοδου ξεκίνησε.
Η αμυγδαλιά ανθίζει νωρίτερα, επειδή σε σχέση με τα άλλα φυτά
έχει «ατελή» άνθη. Αυτό δημιουργεί προβλήματα με την απαραίτητη
παρουσία των εντόμων που θα μεταφέρουν τη γύρη από το αρσενικό λουλούδι
στο ωάριο του θηλυκού λουλουδιού, για να γίνει η γονιμοποίηση.
Αν, λοιπόν, η αμυγδαλιά άνθιζε αργότερα, μαζί με τα άλλα φυτά, υπήρχε
ο κίνδυνος τα έντομα που τη γονιμοποιούν να προτιμούσαν τα άλλα
λουλούδια. Έτσι, ανθίζοντας νωρίς και μόνη της διασφαλίζει την παρέμβαση
των εντόμων που είναι αναγκασμένα, θέλοντας και μη να την προτιμήσουν.Το νέκταρ και η γύρη της αμυγδαλιάς βοηθούν ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των
μελισσιών, μετά όμως το τέλος της ανθοφορίας της, πρέπει να
απομακρυνθούν αμέσως από τους αμυγδαλεώνες γιατί αρχίζουν ψεκασμοί με
φυτοφάρμακα. Η ανθοφορία της
αμυγδαλιάς είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά και για
την επιβίωση των μελισσιών που αδυνάτισαν το φθινόπωρο στα πευκοδάση. Η
άφθονη γύρη που παρέχει βοηθά στην παραγωγή γόνου και ανανέωση του
πληθυσμού. H ανθοφορία της κρύβει
κινδύνους. Λόγω του εκτρεφόμενου γόνου και της δραστηριότητας τω
μελισσών οι τροφές καταναλίσκονται γρήγορα και μια ξαφνική παγωνιά
πιθανό να φέρει το μελίσσι στα πρόθυρα της λιμοκτονίας. Συνήθως
δεν αποθηκεύεται μέλι από την αμυγδαλιά γιατί χρησιμοποιείται σχεδόν
αποκλειστικά για την παραγωγή γόνου. Σε ιδιαίτερα όμως καλές χρονιές
μερικά δυνατά μελίσσια καταφέρνουν και ‘περισσεύουν’ μέλι στους
μελιτοθαλάμους. Το μέλι της αμυγδαλιάς πιθανόν να πικρίζει.
Η αμυγδαλιά προσφέρει το νέκταρ και τη γύρη της στις μέλισσες και τους πολύτιμους θρεπτικούς καρπούς της σ΄ εμάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου