Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Άνθισαν οι αμυγδαλιές....η άνοιξη ερχεται...


Χαλκιδική 11-1-2015 και οι  πρώτες πρώιμες αμυγδαλιές άνθισαν. Η αρχή  της νέας μελισσοκομικής περίοδου ξεκίνησε.



      Η αμυγδαλιά  ανθίζει νωρίτερα, επειδή σε σχέση με τα άλλα φυτά έχει «ατελή» άνθη. Αυτό δημιουργεί προβλήματα με την απαραίτητη παρουσία των εντόμων που θα μεταφέρουν τη γύρη από το αρσενικό λουλούδι στο ωάριο του θηλυκού λουλουδιού, για να γίνει η γονιμοποίηση.
    Αν, λοιπόν, η αμυγδαλιά άνθιζε αργότερα, μαζί με τα άλλα φυτά, υπήρχε ο κίνδυνος τα έντομα που τη γονιμοποιούν να προτιμούσαν τα άλλα λουλούδια. Έτσι, ανθίζοντας νωρίς και μόνη της διασφαλίζει την παρέμβαση των εντόμων που είναι αναγκασμένα, θέλοντας και μη να την προτιμήσουν.Το νέκταρ και η γύρη της αμυγδαλιάς βοηθούν ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των μελισσιών, μετά όμως το τέλος της ανθοφορίας της, πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως από τους αμυγδαλεώνες γιατί αρχίζουν ψεκασμοί με φυτοφάρμακα. Η ανθοφορία της αμυγδαλιάς είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά και για την επιβίωση των μελισσιών που αδυνάτισαν το φθινόπωρο στα πευκοδάση. Η άφθονη γύρη που παρέχει βοηθά στην παραγωγή γόνου και ανανέωση του πληθυσμού.  H ανθοφορία της κρύβει κινδύνους. Λόγω του εκτρεφόμενου γόνου και της δραστηριότητας τω μελισσών οι τροφές καταναλίσκονται γρήγορα και μια ξαφνική παγωνιά πιθανό να φέρει το μελίσσι στα πρόθυρα της λιμοκτονίας.  Συνήθως δεν αποθηκεύεται μέλι από την αμυγδαλιά γιατί χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για την παραγωγή γόνου. Σε ιδιαίτερα όμως καλές χρονιές μερικά δυνατά μελίσσια καταφέρνουν και ‘περισσεύουν’ μέλι στους μελιτοθαλάμους. Το μέλι της αμυγδαλιάς πιθανόν να πικρίζει. 

      Η αμυγδαλιά προσφέρει το νέκταρ και τη γύρη της στις μέλισσες και τους πολύτιμους θρεπτικούς καρπούς της σ΄ εμάς.



Με την σειρά τους οι μέλισσες θα δώσουν  όλα τα γνωστά σε εμάς προιόντα που παράγουν.
Με πληθυσμό 90 εώς 100 χιλιάδες μέλισσες της κάθε κυψέλης μας, αφού δεν σταμάτησαν ακόμη και τον μήνα Δεκέμβριο να δουλεύουν, ξεχύνοντε στη μητέρα φύση όπως το ένστικτο τους προστάζει.
Εάν και άπειρος μέλισσοκομος ξεκίνησα με την κυψέλη dadant (τις οποίες κατασκεύαζω απο κόντρα πλακάζ θαλάσσης και διαθέτω και προς πώληση)  το αποτέλεσμα σήμερα 11 Ιανουαρίου του 2015  είναι αυτό το οποίο σας παρουσιάζω στο παραπάνω βίντεο.

καλά μέλια σε όλους και ευχαριστώ όσους με διαβάζουν.

Σημείωση: το κόντρα πλακάζ προσφέρει καλύτερη μόνωση το χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι από κάθε άλλου διαφορετικού τύπου κυψέλη και βοηθούν τις μέλισσες να διατηρούν καθαρή την κυψέλη αφού δεν έχουν ούτε ρόζους  ούτε ρωγμές. Οι συμπεριφορά των μελισσών μου (μπορείτε να δείτε παλαιότερες αναρτήσεις) ήταν τέτοια, έτσι ώστε, ούτε τροφές του εμπορίου έκανα χρήση, αλλά ούτε κάποιο είδους χημικού φαρμάκου  για την καταπολέμηση κάποιων γνωστών ασθενειων μεχρι σημερα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου