Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014

Άγριο μελλίσι σε dadantΤο μελισσάκι μας συλλέχθηκε στις 27-8-2014 από μια κουφάλα δέντρου. Το τοποθετήσαμε σε κυψέλη dadant και μετά από ένα μήνα το επιθεωρήσαμε..!!!


θα παρατηρήσετε οτι έκτισε  το παζλ των κυρύθρων που δεσαμε στα τελάρα και αφου μας γεμισε με ικανοποιήση θα το ξαναδουμε τον επόμενο μήνα!! 
Οι κινήσεις μας ήταν χειρουργικές και αποφύγαμε (είναι αρχή μας)  να το καπνίσουμε.
Τα σχολια και οι παρατηρήσεις δικες σας!!

Ενας γάιδαρος... μελισσοκόμος!Μελισσοκόμος ... γάιδαρος. Ο καλύτερος φίλος του Manuel Juraci δεν είναι σκύλος όπως συνηθίζεται αλλά ένα γαϊδουράκι.Ακούει στο όνομα Boneco και το επάγγελμά του είναι μελισσοκόμος. 
Η μέρα του Manuel και του Boneco ξεκινάει όμορφα πηγαίνοντας για μέλι. Τον φροντίζει ιδιαίτερα αφού του έχει και την κατάλληλη στολή για να μην τον τσιμπούν οι μέλισσες.Ο Manuel Juraci ζει στην περιοχή της Itatira της Βραζιλίας και από τότε που είχε τον Boneco για βοηθό τα κέρδη του έχουν ανοδική πορεία.  πηγη:http://www.ekriti.gr

Γιατί να επιλέξω κυψέλη τύπου dadant από κόντρα πλακάζ 21χιλ;


  
Είμαστε στην αρχή του φθινοπώρου ( στη χαλκιδική) και  τα μελισσάκια (με 21 εως 29  βαθμοι θερμοκρασία) δουλεύουνε στο φουλ!!! 

Τα κέρδη του μελισσοκόμου εξαρτώνται από την απόδοση του σμήνους δηλαδή από την δύναμη που έχει η κυψέλη κατά την έναρξη της νέα ανθοφορίας!! ¨Όσο ασφαλέστερη είναι η κυψέλη και προσφέρει άνεση στο σμήνος τόσο είναι μεγαλύτερη η ανάπτυξή του και  συνεπώς  η αποδοτικότητά του!!

Τίποτα δεν είναι τόσο δυσάρεστο για έναν επιχειρηματία μελισσοκόμο όσο είναι αναγκασμένος να χειρίζεται κυψέλες κακώς κατασκευασμένες, των οποίων τα πλαίσια και τα άλλα μέρη δεν εναλλάσσονται και δεν εφαρμόζουν καλά.
Είναι πολύ κακώς εννοούμενη οικονομία η αγορά φθηνών κυψελών άλλα και ελαττωματικών.


Επιλέγω  κυψέλη dadant γιατί έχω περισσότερο πλυθησμό στο γονοθάλαμο το ελάχιστο 33,3% απο την κυψέλη langstroth


ο γόνος σε πλαίσιο τύπου langstroth  
 
και ο γόνος σε πλαίσιο τύπου dadant από την ίδια βασίλισσα και την ίδια κυψέλη , μόνο που το πλαίσιο dadant τοποθετήθηκε (άκτιστο κερί) στις 5-8-2014 Ο γνωστός στους μελισσοκόμους Farrar (ο κανόνας του) εδώ και πολλά χρόνια, λέει ότι όσο μεγαλώνει ο πληθυσμός μιας κυψέλης  τόσο μεγαλώνει και η ατομική απόδοση κάθε μέλισσας
Αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνει η  απόδοση βασιζόμενη στην αρχή της συνεργασίας.
 Αυτό οφείλετε στο ότι, μεγαλώνοντας ο πληθυσμός μιας κυψέλης μεγαλώνει ανάλογα και το ποσοστό των συλλεκτριών σχετικά με τον πληθυσμό.

Total de Obreras10.00020.00030.00040.00050.00060.000
Pecoreadoras2.0005.00010.00020.00030.00039.000
Porcentaje pecoreadoras20 %25 %30 %50 %60 %65 %
Peso de la población1 kg2 kg3 kg4 kg5 kg6 kg
Rendimiento miel1 kg4 kg9 kg16 kg25 kg36 kg

Total de Obreras    -Πλήθος μελισσών
Pecoreadoras          Συλλέκτριες    
 Porcentaje pecoreadoras    Ποσοστό συλλεκτριών
Peso de la población    Βάρος πληθυσμού.
Rendimiento miel   Απόδοση σε μέλι.


Επίσης μπορούμε να κάνουμε έναν μαθηματικό υπολογισμό γνωρίζοντας το βάρος του πληθυσμού,για να βρούμε κατά προσέγγιση το προσδοκώμενο βάρος μελιού.

 Λέμε ότι η προσδοκώμενη απόδοση σε μέλι ισούται με το βάρος του πληθυσμού της κυψέλης στο τετράγωνο.
 Αν μια κυψέλη έχει 10.000 μέλισσες που ζυγίζουν 1 κιλό  θα βγάλουν και 1 κιλό μέλι.
 Αν μια 'άλλη κυψέλη έχει πληθυσμό 50.000 μέλισσες που ζυγίζουν 5 κιλά, θα βγάλει 25 κιλά μέλι.
Η νέα τύπου κατασκευής μας κυψέλη dadant, με βαφή σφυρίλατο ή μαρτελέ και με μόνωση φελιζόλ 4 εκατοστά πάχος, κάτω απο την 0,5 γαλβανιζέ λαμαρίνα στο καπάκι μας το οποίο είναι παλαιού τύπου, προστατεύει  από το κρύο αλλά και το νερό της βροχής,  τόσο στην είσοδο της κυψέλης  όσο και περιμετρικά την κατοίκια των μελισσών μας!!
Τέλειο φινίρισμα-και για μια ζωή!!!

Συμφέρει στο μελισσοκόμο να πληρώσει έστω και διπλάσια τιμή, αλλα να αγοράσει κυψέλες και πλαίσια με τέλεια εφαρμογή, κατασκευασμένη με υλικά άριστης ποιότητας και απο καλό εργοστάσιο. Η ζωή μιας καλής κυψέλης είναι 25 έως 30 χρόνια και με την κατάλληλη συντήρηση για ακόμη περισσότερο!!!
οι κυψέλες απο κόντρα πλακάζ θαλάσσης είναι τελείως ορθογώνιες και ολα τα μέρη τους, πλαίσια κτλ εναλάσονται τέλεια. Δεν σκευρώνουν σε ολο το διάστημα χρησιμοποίησής τους και είναι απολαυτικές στον τρόπο χρήσης τους. 

Συμφέρον λοιπόν είναι απο όλες τις απόψεις, για τον επιχειματία μελισσοκόμο να αγοράσει αρίστης ποιότητας και κατασκευής κυψέλες αφου δεν θα σπαταλάει χρόνο για συντήρηση ελλατωματικών κυψελών και πλαισίων ενώ παραλληλα στον αντίστοιχο χρόνο θα μπορεί να επιθεωρεί τον διπλάσιο αριθμό κυψελών !!!


Επίσης ο γονοθάλαμος είναι συμβατός με τα πατώματα τύπου langstroth   έτσι ώστε ο μελισσοκόμος να μπορεί να χρησημοποιήσει τις υπάρχουσες κυψέλες του. Δηλαδή στην εποχή της μελιτοσυλλογής τοποθετεί τα δικά του πατώματα επάνω απο τον γονοθάλαμο dadant!!!

Τοποθετήσαμε τη νέα κυψελη κάτω απο μία χαρουπιά, η οποία ετοιμάζεται να δώσει άνθος!!!
Το μελίσσι μας ειναι άγριο και συλλέχθηκε απ'ο την κουφάλα μιας λεύκας στις 27-8-2014!!!

εις το επαναγραφείν!!!