Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016

ΒΑΨΙΜΟ ΚΥΨΕΛΩΝ DADANTΠολλοί με ρωτούν σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποιώ για το βάψιμο των δικών μου κυψελών.Η διαδικασία που ακολουθώ είναι απλή.
Υπενθυμίζω ότι οι κυψέλες dadant  που κατασκευάζω είναι από κόντρα πλακάζ θαλάσσης.Δεν χρειάζομαι φλόγιστρο για να κάψω ή να αφαιρέσω  ρόζους  γιατί αυτοί στο υλικό μου δεν υπάρχουν.

Δεν χρησιμοποιώ λινέλαιο ούτε εσωτερικά ούτε εξωτερικά.
Α) Γιατί το υλικό (κόντρα πλακάζ θαλάσσης) δεν το χρειάζεται και...
Β)  Κρίνω ανθυγιεινό  και θεωρώ υποκριτικό να προτείνει κάποιος τη χρήση λινελαίου με στεγνωτικό σε αναλογία 2/1 αλλά και διαλυτικό νίτρου για τα εσωτερικά τοιχώματα μιας κυψέλης ενώ  δίνει έμφαση για την σύνθεση των υλικών που πρέπει να χρησιμοποιήσει κάποιος για τα εξωτερικά ξύλινα  μέρη της, που τα κάνει  να αναπνέουν.

Είναι γνωστό όταν κλείνουμε τους πόρους μιας επιφάνειας τότε αυτή δεν αναπνέει .

Στοκάρω (ελάχιστα λόγο υλικού) με στόκο επιπλοποιίας γιατί κατά την προσωπική μου άποψη είναι πιο αποτελεσματικός και όχι με ατλακόλ (πήρε το όνομα της από την θρυλική κόλα ΑΤΛΑΣ) και πριονίδι διότι αυτό το μείγμα είναι επιρρεπής στην υγρασία.

Περνάω δύο χέρια  μίνιο (σιδήρου) με πινέλο .Το μίνιο το περνάω χωρίς αραίωση για να είναι πηχτό.

24 ώρες αργότερα.....

Δεν χρειάζεται να τρίψω με γυαλόχαρτο γιατί το υλικό δεν ανασηκώνει ίνες .

Για τέλειο φινίρισμα βάφω με σφυρήλατο ή το γνωστό σε όλους μαρτελέ το οποίο είναι ταχυστέγνωτο.
Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται πάντα μέσα από τις προβολές και τις εικόνες που έχω μέχρι τώρα δημοσιεύσει.

Σημείωση: επιλέγω πάντα μετά από δοκιμές   τα υλικά να ταιριάζουν ποιοτικά στην δική μου αντίληψη και όχι  απαραίτητα να είναι   φθηνά, αφού πολλές φορές το πιο φθηνό είναι και πιο ακριβό!!! 

Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016

ΠΡΏΤΗ ΕΠΙΘΕΏΡΗΣΗ ΣΕ ΚΥΨΈΛΗ DADANT 14-2-2016 (5 γόνοι φρακαρισμένα πλαίσια)


Κυριακή 14-2-2016 έκανα την πρώτη επιθεώρηση για φέτος...
26 ημέρες μετά το σύντομο κύμα κακοκαιρίας...
Τελευταία επιθεώρηση έγινε στο  τέλος Νοεμβρίου όπου και τοποθέτησα προαιρετικά 1κλ μελισσοτροφή. Τα σμήνη μου ξεχειμώνιασαν χωρίς κηρόπανα και καμιά θεραπεία για βαρόα ή όποια άλλη ασθένεια καθώς το καπάκι παλαιού τύπου (με φελιζόλ κάτω από την λαμαίινα)  που χρησιμοποιώ, προσφέρουν στα μελίσια καλύτερη θερμοκρασία στον εσωτερικό χώρο της κυψέλης τόσο τον χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι (+- 5 C). Το κόντρα πλακάζ  (σιμύδα) που προτιμώ για την κατασκευή της κυψέλης,  δεν σκάει δεν  ραγίζει  αλλά  και  ούτε έχει ρόζους για να βρίσκουν καταφύγιο και φιλοξενία διάφοροι  μύκητες  ή παράσιτα.