Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015

ΤΑ ΜΕΛΙΑ ΗΡΘΑΝ ΜΠΗΚΑΝΕ ΣΤΑ ΒΑΖΑ ΚΑΙ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ...!!!Το προηγούμενο Σάββατο κάναμε τον πρώτο τρύγο.. 


Από σταθερή μελισσοκομία με πλούσια ποικιλία μελιτωμάτων και νέκταρος όπως πεύκο και αγριοθύμαρο από την χλωρίδα της Χαλκιδικής.


Στην ελληνική αγορά υπάρχει μελιτοεξαγωγέας  για τελάρα dadant αρκεί το μάτι του ενδιαφερόμενου να τον ανιχνεύσει.Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015

ΑΦΕΣΜΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΑ   Νομίζω ότι θα γίνω τελικά επαγγελματίας μελισσοκόμος και η ενασχόλησή μου  θα πάψει να είναι χόμπυ...Αγόρασα πριν ένα χρόνο 4 μελισσάκια με την προϋπόθεση να τελειοποιήσω κατασκευαστικά την κυψέλη dadant αλλα και να της δώσω την συμβατότητα που απαιτούσε η ελληνική αγορά και για είναι συμβατή με τις κυψέλες που χρησιμοποιεί το σύνολο των μελισσοκόμων.

   Οι αφεσμοί που πιάνω καθε εβδομάδα (μέσο όρο 3 στον αριθμό) έχουν αυξήσει σημαντικά των αριθμό των κυψελών μου.

   Τα βίντεο που κάνω ανάρτηση είναι για να βλέπουν αυτοί που επιθυμούν να μάθουν εύκολους τρόπους σύλληψης μελισσοσμηνών  αφού και εγώ όταν πρώτο-ξεκίνησα είχα απορίες για τις ενέργειες που θα έπρεπε να ακολουθήσω.

   Αυτή την φορά τα εργαλεία που χρησιμοποίησα ήταν 2 σκάλες, ένα μαδέρι 2,5 μ μία τάβλα 70χ100,
1 κυψέλη dadnt, 1 τελαρο με γόνο, 4 τελάρα με άκτιστο κερί, 1 τσουγράνα, τον τρίποδα και την κάμερα.
Την  συνολική προσπάθεια θα την δείτε και στα δύο βίντεο 


Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015

Αφεσμών συνέχεια...!!!Χθες το απόγευμα (9-6-2015) δέχτηκα ένα τηλεφώνημα…, ήταν ο Βαγγέλης.

Ο συναθλητής,  χειμερινός κολυμβητής και πάνω απ όλα φίλος, με ενημέρωσε ότι ένας αφεσμός κρέμεται πάνω από μία ελιά, μέσα σε  φιλικό ελαιώνα στη Χαλκιδική.
Σήμερα το πρωί κατά τις 6 πμ. ξεκίνησα από Θεσσαλονίκη με προορισμό την Ν. Φώκαια, αφού πρώτα φόρτωσα στο αμάξι  μία πεντάρα κυψέλη dadant με κτισμένα τελάρα, δύο μελισσοκομικά καπέλα, την φωτογραφική μηχανή και έναν τρίποδα.
Ο Βαγγέλης με περίμενε με ένα ποτήρι  φραπέ στην πλατεία του χωριού.


Η συνέχεια στο Βίντεο…..

Μετά το πέρας της αποστολής, το νέο μελίσσι οδηγήθηκε στο μελισσοκομείο μας….

Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2015

Βάτος-Βατσινιά-Rubus Fruticosus (μελισσοκομικό φυτό)
Όταν ήμουν μικρό παιδί ο πατέρας μου,  μου  έδειξε   το βατόμουρο  σαν φρούτο γιατί έχει πολλές βιταμίνες  αλλά να το χρησιμοποιώ και σαν βότανο γνωστοποιώντας μου τις ιδιότητές του.


Καθώς τα χρόνια περνούσαν δεν  έδινα σημασία στο φυτό αυτό  γιατί ήταν ενοχλητικό για τα αγκάθια του αλλά και γιατί μου άφηνε  πολλές αναμνηστικές  γρατσουνιές  κάθε φορά που ασχολούμουν μαζί του.


Σήμερα είναι από τα αγαπημένα φυτά του κήπου μου, γιατί σαν φράκτης με προστατεύει  από επίδοξους  κλέφτες και μου δίνει την δυνατότητα να το εκμεταλλευτώ σαν βότανο για τις πολλαπλές του ιδιότητες όπως:
 1) στυπτικό, 
2)τονωτικό,
      3)δυναμωτικό,
         4)αντιπυρετικό, 
     5)διουρητικό, 
              6)εφιδρωτικό και   
            7)αποτοξινωτικό.Άλλα ονόματα   του φυτού είναι: βάτος, άγριος βάτος, χαμαίβατος, μοραντζίδα, βατσινιά.
 Ανθίζει σχεδόν όλο το καλοκαίρι στην περιοχή μου και είναι πηγή συντήρησης ζωής πολλών εντόμων.
Οι μέλισσες παίρνουν νέκταρ και γύρη από το άνθος και  το στέλεχος του φυτού είναι κυρτό γωνιώδες.Από το  βατόμουρο     μπορούμε να παρασκευάσουμε λικέρ, διάφορα σιρόπια, μαρμελάδα, κρασί τσίπουρο αλλά και να δώσουμε άρωμα  στο ξύδι. Σαν  αιθέριο έλαιο το  προσθέτουμε  σε σαμπουάν και καλλυντικά μπάνιου.

και live