Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Επιλέγοντας τα καλύτερα σε ποιότητα υλικά για την κυψέλη dadant


 Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκείνους τους μελισσοκόμους που εμπιστεύτηκαν και εξάντλησαν τις τρεις πρώτες παραγωγές παρτίδας της κυψέλης τύπου dadant αφού όπως ειναι γνωστό στην Ελλάδα κυριαρχεί μόνο ενα είδος κυψέλης και μάλιστα με φανατικούς υπερασπιστές.
Ειναι αλήθεια επίσης ότι στην Ελλαδα διδάσκετε η " πεπατημενη¨" μελισσοκομία τόσο  στα πανεπιστημιακά σεμινάρια όσο και απο της μεγάλες εταιριες που ελενχουν την αγορά, αποτέλεσμα που κάνει τους περισσότερους που ασχολούνται με το είδος πολύ επιφυλακτικους έτσι ώστε να αλλάξουν τρόπο παραγωγής του μελιού αλλα και συνήθειες χρόνων στη πρακτική της μελισσοκομίας.
 .
Εταιρείες στις οποίες απευθυνθηκα και αρνήκαν όποιας μορφής συνεργασίας και προώθησης του προιόντος χωρίς να συμβαίνει το ίδιο από εταιρείες του εξωτερικού, όπως της Γαλλίας και Κύπρου που μέσα απο την προβολή του site εκδήλωσαν ενδιαφερον.


Επίσης να σας παρουσιάσω το ξυλεμπορικό κατάστημα - αποθήκη έναντι Τιτάν στη Θεσσαλονίκη 

που διατηρεί ο φίλος και εξαίρετος συνεργάτης Κινατίδης Νίκος


απο τον οποίο αγοράζω τα καλύτερα σε ποιότητα υλικά και πρώτες ύλες


Μετά από τον έλενχο για το Αριστον του υλικού, τα κόντρα πλακάζ (συμίδα 21χιλ)φορτώνονται στο κλαρκ  
και απο εκεί στο φορτηγό της εταιριας μου για την κοπή και παραιτέρω επαιξεργασία του υλικού,
μέχρι αυτό να φτάσει στη τελική του μορφή. Σημείωση: το τηλ του Νίκου Κινατίδη είναι 2310681454

Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015

ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ και οι μέλισσες μετα την αμυγδαλιά ψηφίζουν τη φουντουκιά.

    
 
Μελισσοκομικό δέντρο ή θάμνος :  Ανθοφορία : από 1/1 εώς 15/3 Χρώμα Γύρης : κίτρινο ώχρας Γύρη : 200-500 kg/στρέμμα Νέκταρ : 0 Προπόλη : όχι Μελίτωμα : ναί

 
Η Φουντουκιά είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, φυλλοβόλο φυτό η φουντουκιά ανήκει στην τάξη των Φηγωδών (Fagales) και στην οικογένεια των Σημυδοειδών (Betulaceae). Τα είδη της είναι ψηλά δέντρα που φτάνουν σε ύψος και τα 35 μέτρα ή θάμνοι με ύψος 3-4 μέτρα. Τα φύλλα της είναι ωοειδή, ενώ εναλλάσσονται και φέρουν τρίχες. Τα άνθη της φουντουκιάς έχουν διαφορές μεταξύ τους και τα αρσενικά σχηματίζουν μακριές ταξιανθίες ενώ στα θηλυκά οι ταξιανθίες είναι μικρές και περιβάλλονται από λέπια.
Οι φουντουκιές είναι αυτοφυείς και άγριες ή καλλιεργούνται, για τους νόστιμους καρπούς τους τα φουντούκια. Το φουντούκι έχει στρογγυλό σχήμα με γωνίες και φέρει περίβλημα το οποίο βγαίνει εύκολα και σκληρό περικάρπιο

         Είναι ένα από τα λίγα γυρεοφόρα φυτά της εποχής αυτής μαζί με την αμυγδαλιά 
(παρακάτω βίντεο)


και ακολουθεί η πρώτη επιθεώρηση για το 2015...η βασίλισσα ξεκίνησε να γεννά...


Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015

ΚΑΠΑΚΙ για κυψέλη dadant αλλά και langstroth παλαιού τύπου...!!!
Κατασκευή από ξύλο πεύκου,
διαστάσεις 50 Χ 60 Χ 8
Μονωτικό υλικό απο φελιζόλ με στρώση φιλμ αλουμινίου.

 Λαμαρίνα στραντζαριστή 0,5χιλ ανοξείδωτη γαλβανιζέ

Κάνει την κυψέλη μας αθάνατη απο πλευράς αντοχής αφού τις προστατέυει απο την βροχή και δίνει την κατάλληλη προστασία στα σμήνη των μελισσών. Παρέχει στην κυψέλη τις κατάληλες ανα εποχή θερμοκρασίες για τις ιδανικότερες συνθήκες διαβίωσης των σμηνών.

Τιμή  15 ευρώ το τεμάχιο
 

ΜΕΣΟΚΑΠΑΚΟ κυψέλης dadantΜεσοκάπακο για κυψέλη dadant
Διαστάσεις  48,8 Χ41,8 Χ3 από ξυλο Πεύκου μαζι με την σίτα 
ΚΑΤΑΛΗΛΟ εξάρτημα για έλενχο του σμήνους χωρίς το άνοιγμα της κυψέλη αλλά και για τροφοδοσία.

Τιμή τεμαχίου 5 ευρώ

Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015

Άνθισαν οι αμυγδαλιές....η άνοιξη ερχεται...


Χαλκιδική 11-1-2015 και οι  πρώτες πρώιμες αμυγδαλιές άνθισαν. Η αρχή  της νέας μελισσοκομικής περίοδου ξεκίνησε.      Η αμυγδαλιά  ανθίζει νωρίτερα, επειδή σε σχέση με τα άλλα φυτά έχει «ατελή» άνθη. Αυτό δημιουργεί προβλήματα με την απαραίτητη παρουσία των εντόμων που θα μεταφέρουν τη γύρη από το αρσενικό λουλούδι στο ωάριο του θηλυκού λουλουδιού, για να γίνει η γονιμοποίηση.
    Αν, λοιπόν, η αμυγδαλιά άνθιζε αργότερα, μαζί με τα άλλα φυτά, υπήρχε ο κίνδυνος τα έντομα που τη γονιμοποιούν να προτιμούσαν τα άλλα λουλούδια. Έτσι, ανθίζοντας νωρίς και μόνη της διασφαλίζει την παρέμβαση των εντόμων που είναι αναγκασμένα, θέλοντας και μη να την προτιμήσουν.Το νέκταρ και η γύρη της αμυγδαλιάς βοηθούν ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των μελισσιών, μετά όμως το τέλος της ανθοφορίας της, πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως από τους αμυγδαλεώνες γιατί αρχίζουν ψεκασμοί με φυτοφάρμακα. Η ανθοφορία της αμυγδαλιάς είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά και για την επιβίωση των μελισσιών που αδυνάτισαν το φθινόπωρο στα πευκοδάση. Η άφθονη γύρη που παρέχει βοηθά στην παραγωγή γόνου και ανανέωση του πληθυσμού.  H ανθοφορία της κρύβει κινδύνους. Λόγω του εκτρεφόμενου γόνου και της δραστηριότητας τω μελισσών οι τροφές καταναλίσκονται γρήγορα και μια ξαφνική παγωνιά πιθανό να φέρει το μελίσσι στα πρόθυρα της λιμοκτονίας.  Συνήθως δεν αποθηκεύεται μέλι από την αμυγδαλιά γιατί χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για την παραγωγή γόνου. Σε ιδιαίτερα όμως καλές χρονιές μερικά δυνατά μελίσσια καταφέρνουν και ‘περισσεύουν’ μέλι στους μελιτοθαλάμους. Το μέλι της αμυγδαλιάς πιθανόν να πικρίζει. 

      Η αμυγδαλιά προσφέρει το νέκταρ και τη γύρη της στις μέλισσες και τους πολύτιμους θρεπτικούς καρπούς της σ΄ εμάς.Με την σειρά τους οι μέλισσες θα δώσουν  όλα τα γνωστά σε εμάς προιόντα που παράγουν.
Με πληθυσμό 90 εώς 100 χιλιάδες μέλισσες της κάθε κυψέλης μας, αφού δεν σταμάτησαν ακόμη και τον μήνα Δεκέμβριο να δουλεύουν, ξεχύνοντε στη μητέρα φύση όπως το ένστικτο τους προστάζει.
Εάν και άπειρος μέλισσοκομος ξεκίνησα με την κυψέλη dadant (τις οποίες κατασκεύαζω απο κόντρα πλακάζ θαλάσσης και διαθέτω και προς πώληση)  το αποτέλεσμα σήμερα 11 Ιανουαρίου του 2015  είναι αυτό το οποίο σας παρουσιάζω στο παραπάνω βίντεο.

καλά μέλια σε όλους και ευχαριστώ όσους με διαβάζουν.

Σημείωση: το κόντρα πλακάζ προσφέρει καλύτερη μόνωση το χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι από κάθε άλλου διαφορετικού τύπου κυψέλη και βοηθούν τις μέλισσες να διατηρούν καθαρή την κυψέλη αφού δεν έχουν ούτε ρόζους  ούτε ρωγμές. Οι συμπεριφορά των μελισσών μου (μπορείτε να δείτε παλαιότερες αναρτήσεις) ήταν τέτοια, έτσι ώστε, ούτε τροφές του εμπορίου έκανα χρήση, αλλά ούτε κάποιο είδους χημικού φαρμάκου  για την καταπολέμηση κάποιων γνωστών ασθενειων μεχρι σημερα!!

Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2015

ΠΑΤΩΜΑ κυψέλης dadant κατασκευή απο κόντρα πλακάζ θαλάσσης 21 χιλΠάτωμα dadant 
Διαστάσεις: 48,8Χ41,8 Χ 24,5
Κατασκευή απο κόντρα πλακάζ 21χιλ σημύδα
 
 
 
 

Τέρμα το φλόγηστρο οι ρόζοι, οι ρωγμές. Αντοχή στο κρύο και την υγρασία.
Προστατεύει τα σμήνη απο το κρυο τον χειμώνα ενω παρέχει περισσοτερη δροσιά το καλοκαίρι!!!
Είναι για μια ζωή (το υλικο αυτό χρησιμοποιείται στα κότερα) και  μας δίνει τέλειο φινίρισμα στο βάψιμο!!!
 
 
 
 
 
 Τα πλαινά  ενώνονται με πατούρα στις γωνίες για αποκλεισμό κάθε υγρασίας, καθώς επίσης με υψηλής ποιοτητα κόλλα, με καρφια και βίδες με άγριο πάσο.

 Τιμη τεμαχιου  20 Ευρώ